Geplaatst op 23-6-2020 door Michelle Specht
Sproeten, moedervlekken, ouderdomsvlekken, het zijn allemaal ophopingen van pigment (melanine) in de huid. Ze komen voor in verschillende soorten en maten. De een vind het niet erg, de ander wilt er liever vanaf. Veel mensen weten niet waar de pigmentvlekken vandaan komen en wat je ertegen kunt doen. Er zijn verschillende factoren die pigmentvlekken veroorzaken en/of stimuleren. Ik vertel je hier graag meer over.
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid en kunnen op iedere plek van het lichaam voorkomen. Afhankelijk van het huidtype dat je hebt verschillen de pigmentvlekken in kleuren. Hoe lichter de huidskleur, hoe donkerder de pigmentvlekken. Andersom geldt dit ook. Witte vlekjes op een gebruinde huid zijn ook pigmentvlekken.
Pigmentvlekken door de zon
Pigmentvlekken ontstaan door een overproductie van melanine in de huid. Melanine is een stofje dat vrijkomt wanneer de huid in contact komt met uv-straling. Het beschermt de huid en zorgt ervoor dat je een kleurtje krijgt. Wanneer de huid veelvuldig wordt blootgesteld aan de zon gaat de huid extra veel melanine aanmaken. Dit overschot aan melanine resulteert zich in hyperpigmentatie, aldus pigmentvlekken. Naast de zon zijn er nog een aantal factoren die meespelen bij het ontstaan van pigmentvlekken:
Pigmentvlekken door verstoorde hormoonbalans
Door het gebruik van de anticonceptiepil of zwangerschap kunnen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren. Hierdoor ontstaat melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Deze pigmentvlekken uiten zich vooral op het gezicht, met name het voorhoofd en de bovenlip. Dit gebeurt met name wanneer de vrouw naast de verstoorde hormoonbalans in contact komt met de zon.
Pigmentvlekken door ziekten
Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan als gevolg van ziekten of onderliggende aandoeningen. Bij sommige auto-immuunziekten, zoals vitiligo, vitamine-afwijkingen, zoals een vitamine-C tekort of metabolistische afwijkingen komen pigmentvlekken meer voor. Behandelingen als chemotherapie of antibiotica kunnen de aanmaak van melanine ook stimuleren.
Pigmentvlekken door ontstekingen en onzuiverheden
Ontstekingen veroorzaakt door bijvoorbeeld acne, eczeem of huidbeschadiging kunnen hyperpigmentatie veroorzaken. De pigmentcellen raken hier overprikkeld, waardoor het pigmentatieproces wordt verstoord. Mensen met een donkere huid lopen meer risico om door deze oorzaak pigmentvlekken op te lopen.
3 tips tegen pigmentvlekken
1. Smeer je huid dagelijks in met zonnebrand. Ook in de herfst en winter loop je kans op huidbeschadiging door UV. Daarom is het van belang om het hele jaar door te smeren op de plekken die in contact komen met licht. Gebruik bijvoorbeeld de 100% natuurlijke en biologische zonnebrandcrème van Green People speciaal voor het gezicht. De Parfumvrije Zonnebrandcrème Gezicht SPF30 laat geen vettig gevoel of witte waas achter en is prima te gebruiken onder make-up. Een zonnebrandcrème voor het hele jaar door.
2. Huidverzorging gericht op pigmentatie: Kies voor huidverzorging met effectieve natuurlijke ingrediënten gericht op de behandeling van pigmentatie. Zo bevat de Green People Age Defy+ 24 Hour Brightening moisturiser ananas-enzymen die overtollig pigment voorzichtig verminderen. Een proefperiode van 28 dagen toonde een vermindering van 22% van de melanineproductie aan.
3. Scrub je huid 1-2 keer per week met een natuurlijke exfoliator, zoals de INIKA Caviar Exfoliator. Tijdens het verwijderen van vuil en verontreinigingen aan het huidoppervlak, verwijdert een scrub ook alle gepigmenteerde huidcellen die pigmentatie zoals ouderdomsvlekken, zonnevlekken en andere verkleuring veroorzaken.?



Nu je weet hoe pigmentvlekken veroorzaakt worden kun je achterhalen waar ze bij jou vandaan komen. Voorkomen is beter dan genezen. Smeer je huid in met zonnebrand en kies voor de juiste huidverzorging. Ik hoop je voldoende geïnformeerd te hebben op het gebied van pigmentvlekken.
Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze altijd stellen via het mailadres: info@biocare.nl of bel 0229758783. Wij vinden het leuk van jou te horen en helpen je graag verder.