Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands
Biologische cosmetica Voor 15:00 besteld = vandaag verzondenGratis verzending in NL vanaf € 50,- Ook een fysieke winkel
Webwinkel Keurmerk
14 dagen bedenktijd Omdat je online niet alles kan zien
Volgende werkdag in huis! Bestel voor 15.00 uur

Eczeem bij baby’s

Eczeem bij baby’s
Geplaatst op 25-5-2020 door Suzanne
Wanneer je kind last heeft van eczeem is dat niet alleen vervelend voor het kind maar ook zeker voor de ouders. Dat is wat ik uit eigen ervaring kan vertellen. Toen onze zoon last had van eczeem waren er regelmatig momenten dat de grond onder mijn voeten vandaan zakte.

Mijn verhaal in het kort..


Onze zoon is niet allergisch geboren maar allergisch gemaakt zeg ik altijd.  Door alle medicijnen die hij heeft gekregen de eerste 4 maanden. Maar ook de 3 verschillende soorten flesvoeding die hij de eerste week na zijn geboorte had gekregen deden zijn darmpjes geen goed.
Het resultaat was een baby van 7 maanden met hele heftige, grote, open eczeem plekken. Veel wondvocht waardoor zijn huid letterlijk zat vastgeplakt aan zijn romper. Zelfs zat zijn huid een keer vast geplakt door de romper heen aan het mastras hoes. Toen ik hem uit bedje wilde tillen trok ik het matras hoes aan hem mee omhoog en hij gilde het uit. Ik barstte in huilen uit. Dat kinderen je als ouder kwetsbaar maken werd mij toen heel erg duidelijk.
Na vele ziekenhuis bezoeken en opnames heb ik het heft in eigen hand genomen en zelf keuzes gemaakt waarvan ik voelde dat deze juist waren. Omdat ik voor het eerst moeder was, had ik deze niet eerder durven te nemen en luisterde ik (te) veel naar “deskundigen” om mij heen.

Onze zoon, Rock genaamd, was 8 maanden toen ik besloot hem helemaal terug te zetten naar de basis voeding. Dus alleen maar melk, volledig koemelk vrij. Verder helemaal niets. De natuurgeneeskundige waar ik per toeval mee in aanraking kwam gaf mij het vertrouwen dat dit was wat hij even tijdelijk nodig had. Zij adviseerde wat aanvullende homeopathische middelen. Zoals druppels om zijn maagwand te versterken & probiotica om zijn darmen te ondersteunen. Verder kregen wij een compleet nieuw voedingschema voor het herintroduceren van vaste voeding. Dit schema is bij lange na niet wat regulier geadviseerd wordt. Zelf ben ik inmiddels overtuigd dat het "gezonder" voor baby’s is om vanaf 6 maanden op deze manier te starten met vast voedsel. Concreet houdt dit in: niet starten met fruit als eerste hapje, geen brood en niet de standaard groentes. Deze introduceer je pas later.

Na 3 weken begon zijn huid op te knappen. Irritaties verdwenen, de open eczeem wonden gingen dicht en geen jeuk meer. Zijn huid bleef alleen wel mega droog. Dit behandelde ik op aanraden van de huisarts en dermatoloog met Cetamagrol, wat feitelijk gewoon vaseline is. Iets wat ik hedendaags nooit iemand zal aanraden.

Welke ingrediënten kun je beter vermijden wanneer jouw baby last heeft van eczeem?


Het ontcijferen van ingrediënten lijstjes kan lastig zijn, daarom help ik jou hier graag bij. Green People heeft speciaal een lijn ontwikkeld voor baby’s en kinderen. Dit zijn 100% natuurlijke & biologische huidverzorging producten die vrij zijn van SLS, parabenen en kleurstoffen. Green People weigert onnodige synthetische toevoegingen en conserveringsmiddelen in hun producten te gebruiken. Het onderstaande lijstje is gewoon heel handig om te bewaren en te raadplegen als je huidverzorging producten en de ingredienten hiervan wilt checken.
Vermijd altijd de volgende ingrediënten:
 • SLS
 • Lanoline
 • Propyleenglycol
 • Harde schuim middelen (tensiden)
 • Synthetische geuren
 • Irriterende emulgatoren
 • PABA-zonnebrandcrème
 • Petro chemicaliën
 • Ethylalcohol
 • DEA, TEA, PEG’s
 • Ureum
 • Gluten
 • Paraffine (=vaseline)


Tips bij het behandelen van baby’s met eczeem


Ieder kind is natuurlijk anders. Mijn verhaal is absoluut niet jouw verhaal wanneer jij een baby of kindje hebt met eczeem. Wat ik jou wel kan aanraden is het volgen van enkele basis stappen die een huid met eczeem sowieso rust zal geven als je er nog niet achter bent waar eczeem door ontstaat. 
 1. In geval van borstvoeding ga zelf een koemelk vrij dieet volgen
 2. Hou de nageltjes kort
 3. Douche of badder jouw baby in lauw water. Bij heftige eczeem adviseer ik eenmaal per week te badderen of te douchen, was dan dagelijks de billetjes en handjes even met een washandje
 4. Was met parfumvrije wasmiddel (gewoon om de huid te ontzien van extra irriterende stoffen)
 5. Start met een pro bioticum. Check wel goed vanaf welke leeftijd je deze kan gebruiken, niet alle merken zijn te gebruiken op jonge leeftijd
 6. Verzorg de huid van jouw baby met huidverzorging producten die de huid daadwerkelijk voeden en ondersteunen. Vermijd producten met parfum en de ingrediënten die hierboven het rijtje zijn beschreven.
 7. Luchtige 100% katoenen kleding. Syntetische kleding is niet prettig wanneer je eczeem hebt. 100% katoen laat de huid meer ademen.

Verder hield ik altijd een voeding dagboek bij waar ik in op schreef wat ik dagelijks mijn zoon te eten gaf en het verloop van zijn huidproblemen hield ik hierin bij. Daardoor kwam ik er op gegeven moment achter dat zijn lichaam praktisch op alle voedingsstoffen negatief begon te reageren. De arts in het ziekenhuis bleef volhouden dat dit niet mogelijk was. Echter had ik dit zwart op wit zelf bijgehouden waardoor voor mij het de enige keus was om hem tijdelijk alleen maar melk te laten drinken. Gelukkig had ik zeer deskundige natuurgeneeskundige die mij in het hele proces is gaan begeleiden.


Belangrijke informatie vanuit mijn ervaring als moeder met een baby met eczeem


Wist je dat vaseline verslavend werkt voor de huid? Denk maar eens aan de Labello verslaving. Vaseline verzorgt de huid niet, het maakt alleen maar vet. Het doet verder niets, maar dan ook niets voor de verzorging. Het sluit de huid zelfs af, wat een huid met eczeem niet ten goede komt.
eczeem baby
Zoals eerder beschreven bleef onze zoon een hele droge, ruwe huid houden. Dit heeft geduurd tot hij ongeveer 2 jaar oud was. Van eczeem had hij gelukkig geen last meer. Dagelijks behandelde ik hem nog met de Cetamagrol speciaal voor zijn droge huid. Tot ik mij meer ging verdiepen in natuurlijke cosmetica. Ik was bezig met het opstarten van een eigen salon en zocht een cosmetica merk waar ik mee wilde gaan werken. Ineens werd het mij allemaal duidelijk. Er zijn bepaalde goedkope ingrediënten waar veel cosmetica merken gebruik van maken. De paraffine (vaseline/cetamagrol) was de laatste boosdoener van zijn extreem droge huid. Zijn huid was afhankelijk geworden van deze vette zalf en was hierdoor niet in staat verder te herstellen. Wij hebben er letterlijk 3 maanden over gedaan om van deze bende af te komen. Als wij niet smeerde dan werd hij een grote levende huidschilfer. Dit betekende dat we het moesten afbouwen. Dit deden door eenmaal daags de vaseline zalf aan brengen, en een eenmaal daags introduceerde wij de Baby Rescue Balsem van Green People
En zoetjes aan begonnen we dagen waarbij wij de vaseline zalf gebruikte over te slaan en gebruikte wij 2 maal daags de balsem van Green People. De huid van onze zoon werd zachter, zachter en zachter tot wij uiteindelijk zelfs niets meer hoefde te smeren. Zelfs de Rescue Balsem van Green People niet. Tegenwoordig wordt zijn huid alleen nog droog na het zwemmen in een zwembad met chloor of tijdens hele winterse dagen met vrieskou.

Meer lezen over baby’s met eczeem


Afgelopen jaren heb ik meerdere artikelen geschreven over eczeem bij baby’s. Een daarvan is dat sommige moeders graag kokosolie of olijfolie gebruiken als verzorgingsproduct. Hier en hier lees je daar meer over.

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies ontvangen over de producten op onze webshop? Stuur dan een mail naar service@biocareonline.nl of bel ons via 0229-758783. Wij vinden het leuk om van jou te horen en helpen jou graag bij het kiezen van de juiste huidverzorging producten voor jouw baby met eczeem.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen